gobzw_tekst_groot_wit-achtergrond_blauw-rood_200 × 91
Het jaar zit er weer bijna op en de kerstvakantie staat voor de deur.
Het was een enerverend jaar voor ons. Gastouderbureau Zuid-West is heel erg gegroeid en Elvira heeft diverse trainingen gedaan waarmee ze de kwaliteit van de gastouderopvang wilt blijven verbeteren.
De gastouders hebben ook bijscholing gehad en voor het nieuwe jaar staan er weer nieuwe trainingen en bijscholing op het programma.
Wij wensen alle gastouders, vraagouders en kinderen hele fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2019!
prettige dagen

Belangrijke data:

22 december t/m 6 januari
Kerstvakantie
Hoera kerstvakantie
28 november t/m zondag 13 januari
Elke dag schaatspret in het centrum GOES en MIDDELBURG
schaatspret

Trainingen/info-avonden

AVG

Op woensdagavond was er een informatieavond voor alle gastouders over de AVG/Privacy wet. Een groot aantal gastouders was aanwezig op deze interessante avond. Naar aanleiding van deze avond hebben we een nieuw formulier gemaakt: ‘Toestemming communicatie ouders’. Dit formulier is te vinden in de portal. Mocht u dit formulier nog niet ingevuld hebben dan vraag ik u dit alsnog samen (gastouder en vraagouder) te doen.

Kerstworkshop

Donderdagavond 13 december waren alle gastouders welkom op de kerstworkshop als dank voor hun inzet van het afgelopen jaar. Het was een heel creatieve en gezellig avond!

Planning 2018

Training meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Woensdag 16 januari van 19.30 uur tot 21.30 uur, locatie: GGD, Westwal 37 in Goes. Op deze avond worden alle gastouders verwacht.

Eerste Hulp Aan Kinderen
Dinsdagavond 12 februari herhalingsles Eerste Hulp Aan Kinderen. De gastouders krijgen hiervoor nog een persoonlijke uitnodiging.

TINK Training
Datum is nog niet bekend. Gastouders worden hierover nog geïnformeerd.

Informatieavond gast- en vraagouders
Datum is nog niet bekend. Het onderwerp ook nog niet. Heeft u een idee waarvan u denkt dat dit ook andere ouders en gastouders aanspreekt? Laat het ons weten via gob@gobzw.nl of via telefoon 0113 - 820082

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Vanaf 1 januari 2019 gaat er een nieuwe meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld van start. Hierin is het verplicht om te werken met het afwegingskader. Een afwegingskader beschrijft wanneer en op basis van welke overwegingen, het melden van vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld als noodzakelijk wordt beschouwd of dat het bieden of organiseren van hulpverlening voldoende is.

Werken met de meldcode

In Nederland worden zo’n 119.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd en per jaar overlijden tussen de 50 en 80 kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Ondanks inspanningen van alle betrokken instanties, blijkt het lastig om dit aantal terug te dringen. Signalen van kindermishandeling worden lang niet altijd herkend en ook het overgaan tot actie bij een vermoeden van kindermishandeling kan beter.
Kindermishandeling is een ernstig probleem en kinderen die mishandeld worden hebben recht op hulp. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Gastouders dragen verantwoordelijkheid voor het signaleren van kindermishandeling en voor het ondernemen van actie. Kindermishandeling is echter geen eenduidig begrip, want is er sprake van kindermishandeling of gaat het om een minder gewenste opvoedsituatie? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Het heeft veelal te maken met
de eigen waarden en normen.

Stel je eens voor; Er is een ouder dat zijn of haar kind net even te hard in de arm knijpt. Een kindje dat steeds met vieze luiers gebracht wordt en waarvan de kleren onfris ruiken, net zoals het kindje zelf. Ouders die uit elkaar gaan en besluiten dat de andere ouder ineens helemaal niets meer goed kan doen. Is hier sprake van kindermishandeling?

Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Die wet houdt in dat alle organisaties die werken met kinderen en volwassenen een meldcode moeten hebben en werknemers in staat moeten stellen daarmee te werken.

Het doel van de meldcode is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een cliënt of een gezinslid van de cliënt thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt. Uit onderzoek weten we namelijk dat professionals die met een meldcode werken drie keer vaker ingrijpen dan professionals die zonder meldcode werken.

Meldcode App

Vanaf vandaag is beschikbaar: de gratis Meldcode app! Met deze op de praktijk gerichte app kunnen beroepskrachten op een laagdrempelige en gemakkelijke manier het protocol kindermishandeling doorlopen.

In de app:
 • kun je stap voor stap door de meldcode lopen, inclusief het afwegingskader
 • vind je informatie over alles met betrekking tot kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag
 • vind je verschillende tips, voorbeelden, FAQ’s en downloads
De app is gratis te downloaden via de App Store en Google Play Store. Zie ook het persbericht over de Meldcode App.
meldcode

Oudercommissie

Wij zoeken nog leden voor de oudercommissie!
Wat doet de oudercommissie?
De oudercommissie behartigt de belangen van alle vraagouders. Het draait in goede opvang naast het belang van de kinderen ook om de wensen van de ouders.
De focus ligt op het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de opvang. Daartoe geeft de oudercommissie gastouderbureau Zuid-West gevraagd en ongevraagd advies over bijv. het pedagogisch beleid, communicatie en tarieven
oudercommisie 2
Wat is een oudercommissie?
De wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen bepaald dat elk gastouderbureau een oudercommissie moet hebben.
Een oudercommissie behartigt de belangen van de ouders en heeft als belangrijkste taak het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de opvang door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen. De opvang is verplicht om advies te vragen over bepaalde onderwerpen. De oudercommissie wordt gekozen door de ouders.
Welke adviesrechten heeft een oudercommissie?
 1. Bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de opvang door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan de directie van de opvang.
 2. Adviseren over zaken als voeding, opvoeding, veiligheid en gezondheid, spel- en ontwikkelingsactiviteiten.
 3. Adviseren over beleidszaken met betrekking tot spel- en ontwikkelingsactiviteiten ten behoeve van de kinderen, waaronder het aanbieden van voorschoolse educatie.
 4. Vaststellen of wijzigingen van een regeling bij de behandeling van klachten en het aanwijzen van personen die belast worden met de behandeling van klachten.
 5. Belangenbehartiging van de ouders en kinderen.
 6. Communicatie met alle ouders van het gastouderbureau.

In het kader van Gezonde Kinderopvang Gezonde kerstrecepten die kinderen ook lekker vinden

Romige wortel tomatensoep met kokosmelk

Tomatensoep

Wat heb je nodig voor 4 koppen:

 • 800 gram winterpenen
 • 800 gram rijpe pomodori tomaten
 • olijfolie
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel koriander
 • verse zwarte peper
 • 1 blikje kokosmelk van 400 ml
 • 200 ml water

  Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd de penen in plakken van 0,5 cm en de tomaten in 8 stukken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, komijn, koriander en verse zwarte peper uit de molen en zet 25 minuten in de oven, totdat de wortel zacht is.
  3. Laat de groenten iets afkoelen en doe vervolgens in een pan en voeg de kokosmelk en water toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg eventueel meer water toe als de soep te dik voor je is.
  4. Warm de soep kort (niet koken want dan schift de kokosmelk).
  Tip: voor meer pit voeg je een rood pepertje of een flinke lepel rode currypasta toe.Bladerdeeg hapje

bladerdeeg hapje

Wat heb je nodig:

 • 4 plakjes (volkoren) bladerdeeg
 • 50 gram zachte geitenkaas (of feta)
 • 50 gram walnoten
 • 1/2 kleine fles pompoen
 • 1 eetlepel verse rozemarijn naaldjes
 • 1 kleine rode ui
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 4 eetlepels hüttenkäse (cottage cheese)
 • vers gemalen zwarte peper en zeezout uit de molen
 • citroensap
 • 4 theelepels honing
 • extra nodig: bakpapier

Hoe maak je het klaar:

 1. Snijd de pompoen doormidden. Haal de schil eraf en snijd in plakken. Verwijder de draden. Zet een pan water op en kook de pompoen 10 minuten. Giet af en laat goed droog stomen.
 2. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Meng de hüttenkäse met citroensap en peper en zout naar smaak. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw de zijkanten omhoog, zodat je een soort bakje krijgt. Vul elke bakje met een lepel van het hüttenkäse mengsel. Leg er een paar plakken pompoen op en bak de pompoentaartjes 20 minuten in de oven.
 4. Snijd de ui in dunne halve ringen. Hak de walnoten en de rozemarijnnaaldjes grof. De geitenkaas in kleine blokjes. Meng alles in een kom door elkaar en giet de olijfolie erbij.
 5. Haal de pompoentaartjes na 12 minuten uit de oven en verdeel het uienmengsel over de taartjes. Bak de taartjes in de resterende 8 minuten verder af.
 6. Besprenkel de gerechtjes bij het serveren met 1 theelepel honing.

Stoofperen zonder suiker

stoofperen

Wat heb je nodig

Stoofperen zonder suiker
 • Ongeveer 1 kilo Geiser Wildeman
 • 4 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje
 • 2 dadels
 • stukje citroenschil
 • 1 dl biologische diksap appel zwarte bes (zonder toegevoegde suiker)
 • Optioneel: stukje gember van 1 cm

Hoe maak je het klaar?

 1. Schil de peren en verwijder klokhuis
 2. Doe het fruit in een pan met dikke bodem en zorg dat peren net onder water staan
 3. Snijd dadels in kleine stukjes
 4. Voeg kruidnagels, kaneel, dadels, citroenschil en diksap toe. Optioneel ook het stukje gember.
 5. Laat ongeveer 2 uur zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn.
 6. Verwijder de kruidnagels, kaneel, citroenschil en gember. Serveer nog warm of laat afkoelen.

Kleurplaat

kleurplaat
facebook
MailPoet